zondag 19 juni 2011

week 25

ik heb weer een paar weken gemankeerd, we hebben uiteraard wel gegeten, maar het bloggen van het menu is er niet van gekomen.  Vandaag beter ik mijn leven...

* zaterdag 18 juni: eerst een verwenmoment, een gelaatsverzorging voor haar en voor mij, aangevuld met een lichte dag-make up.  Goed idee van mijn dochterken...;-)
Later op de avond gingen we op vriendenbezoek, thuis hadden we nog een kleine pizza gegeten, en bij de vrienden stond nog een kaasschotel op ons te wachten. 
Op een toch nog redelijk uur reden we weer huiswaarts en konden we direct een beetje proeven van file rijden op de ring rond Brussel, meer bepaald op het viaduct van Vilvoorde...om 00u30 hebben we daar in file gestaan...over 3 km hebben we ongeveer 30 minuten gedaan, dat belooft voor de ochtendfiles voor de komende drie maanden, gedurende de tijd dat er aan dit viaduct zal gewerkt worden...ik ben al blij dat ik elke dag naar Brussel spoor.
*zondag 19 juni: gevulde paprika met tomatensaus en gewone aardappeltjes.
*maandag 20 juni : gehaktbrood à la Jeroen Meus, met worteltjes en erwtjes en aardappelen
*dinsdag 21 juni :  ik heb vandaag een 'managementsday' of te wel nen teambuilding, met barbecue en al, dus van het gehaktbrood van gisteren zal wel overschot zijn zodat Yves (nog eens) restjes kan eten... ;-)
*woensdag 22 juni :  in de hoop op wat zomerser weer 'zomerse' kip met tomaat en mozzarella, hier gevonden.
*donderdag 23 juni : curry... ook hier gevonden, en vermits ik alles lekker vind waar kokosmelk in zit...ik hoop dat Yves het ook lekker vindt...
*vrijdag 24 juni : spaghetti of iets gelijkaardigs zal wel oké zijn zeker...
Voilà se, de week zit er weer op, ik hoop op meer inspiratie voor de volgende.

maandag 13 juni 2011

orde moet er af en toe zijn...

Ik ben nogal slordig van aard, dat wil dus zeggen dat ik regelmatig alles 'overhoop' moet halen om iets terug te vinden,  kleren, schoenen, tijdschriften, patronen, stoffen, naaigerief...en ga zo maar door.  Het gebeurt al eens dat ik iets nieuws moest kopen omdat ik geen idee meer heb waar ik alles gelegd heb. Ik probeer wel alles een beetje bij te houden in een boekje, maar het probleem is dan weer : waar heb ik dat boekje nu ook weer gelegd ???
Maar ik heb goeie voornemens gemaakt.  Vorige week heb ik een 'gereedschapskist' gekocht, in de Gamma, speciale prijs voor vaderdag, maar ik kan dat evengoed gebruiken...Vandaag heb ik dan wat gerommeld, alles zo veel mogelijk in doosjes en na het boeltje ook wat gelabeld te hebben : tada, het resultaat...
voor
na


en nu komt de grootste uitdaging nl. hoe hou ik dit zo???

zaterdag 11 juni 2011

Communietijd is cadeautjestijd...

De jongste broer van Yves heeft een dochtertje dat haar eerste communie doet.  Samen met zijn oudste zus hebben we een cadeau gekocht, maar ik wou toch nog iets zelf maken, voor de feesteling en voor haar kleinere zusje.  De potloodrol is al vaak gepasseerd in blogland en is al vaker onder mijn naaimachine uitgerold, dus dat was snel klaar: stofjes en kleurpotloden gezocht, een beetje meten en knippen en stikken en klaar was kees.

Voor de feesteling wou ik iets anders en na wat rondsurfen kwam ik via de portepapjee van Eloleo terecht op de grotere versie van Elisanna.
Echt moeilijk is het niet, je moet alleen veel meten en knippen en logisch denken, en laat dat nu net NIET mijn sterkste kant zijn...maar ik heb het gefikst gekregen, de grotere portepapjee is af, hier en daar wat schoonheidsfoutjes, dingen die ik de volgende keer een beetje anders moet doen zoals zeker andere vlieseline gebruiken, de mijne was ietsjes te dik.  Voor de rest vind ik dat het best meevalt.


Ondertussen heeft mijn wederhelft gezorgd voor labeltjes om in strijken of te naaien en hij heeft ook labels gemaakt om over een zakje te nieten, dit heb ik ook al een paar keer zien passeren in blogland.  Het geeft je cadeautje een 'professioneler' cachet, maar het ziet er vooral leuker uit. 
Bekijk het en oordeel zelf  ;-)


donderdag 2 juni 2011

Goede redenen om je vlees te marineren

Het is barbecueseizoen, en overal in het land worden vleesschotels besteld en kolen gloeiend gehouden. Maar hoe hou je het ook gezond voor jezelf? Door je vlees te marineren! Hierbij enkele goede redenen waarom je dat zou doen.
1)    Gemarineerd vlees bevat minder kankerverwekkende stoffen (de zogenaamde HCA's)  die worden gevormd als vlees op hoge temperatuur wordt gegaard.

Tip: voeg rozemarijn toe aan je marinade om de vorming van HCA's nog te verminderen.

2)    Marinades vertragen de groei van schadelijke bacteriën in het vlees, zoals de listeria-bacterie die een infectie veroorzaakt. Voor oudere mensen, zwangere vrouwen en AIDS-patiënten kan een besmetting nare gevolgen hebben.

Tip: bewaar je vlees altijd op 4 graden of minder. Ook gemarineerd vlees moet in de koelkast bewaard worden.

3.    Een marinade met natuurlijke zuren, zoals azijn of fruitsap, maakt het vlees malser en de proteïnen gemakkelijker om te verteren.

Tip:
gebruik frambozen- of appelazijn voor een zoete toets

Er zijn ook nadelen aan marinades: zo kunnen ze de calorieteller behoorlijk doen tilt slaan. Gebruik daarom maar een half kopje marinade voor anderhalve kilo vlees. Dat is voldoende om het vlees alle voordelen te geven, en de calorieën enigszins onder controle te houden.

Hergebruik geen ongekookte marinade voor bijvoorbeeld een saus. Beter is een beetje marinade apart te bewaren na het maken en voor het rauwe vlees is toegevoegd.

Bewaar gemarineerde kip of gevogelte niet langer dan twee dagen, rundsvlees kan tot vijf dagen gemarineerd bewaard worden. (edp)

De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden.
Het Laatste Nieuws dd 02/06/2011