donderdag 7 maart 2013

handig en nuttig

Droogkast is in bijna elk huis een tikkende tijdbom   (www.vief.be     dd 07/03/2013)

Gemiddeld twee keer per week veroorzaakt een droogkast in ons land een brand(je). De haakjes en het verkleinwoord maken een wereld van verschil, vaak blijft de schade inderdaad beperkt. Maar er zijn net zo goed hele huizen die in de fik vliegen door de schuld van de droogkast.
Pardon, de schuld van de droogkast? Van het baasje uiteraard. Voor de helft van de Belgische bevolking die zo’n kast in gebruik heeft: Lees de aanbevelingen hieronder. En knoop vooral deze in je oren: Zet een droogkast nooit op ‘s nachts terwijl iedereen in bed ligt. Dat kan een levensgevaarlijke nachtmerrie worden. Zet ze evenmin op wanneer je niet in huis bent: Het verschil tussen een beginnend brandje en een uitslaande brand is in termen van miserie zeer groot.
  • Lees de handleiding. Zodat je weet wat het betekent als sommige lampjes gaan flikkeren. Zodat je weet welk onderhoud er vereist is.
  • Overlaad de kast niet. Overladen veroorzaakt meer slijtage en vooral meer warmte.
  • Maak de filter – meestal in de klapdeur – na iedere droogbeurt zuiver. Of tenminste om de drie beurten. Het verwijderen van de pluisjes en het stof in de filter komt niet alleen je veiligheid maar ook je portefeuille ten goede.
  • Controleer regelmatig de luchtafvoer. Dit is de achilleshiel. Een verwrongen luchtafvoer, een te lange afvoer, een luchtafvoer in bochten waar zich pluisjes afzetten, een ventilatieluikje in de buitenmuur dat blokkeert… Het zijn allemaal factoren die je kast harder doen werken en de temperatuur (en uiteraard factuur) doen oplopen. Een luchtafvoer raakt vaak verwrongen als de droogkast zelf bij het laden en leegmaken van plaats kan verschuiven.
  • Combineer die controle van de luchtafvoer met een stofzuigerbeurt onder en rond de kast. Een betere luchtcirculatie zal oververhitting tegen gaan.
Laat de kast dus niet zonder omkijken bollen tot er geen kik meer uitkomt. Dit is nochtans wat in de meeste huishoudens gebeurt. En dat is het lot tarten, met een veel grotere kans op ‘succes’ dan de Lotto.

 (Foto’s van echte droogkast- en wasmachinebranden. Bron: Concentra)

1 opmerking: