donderdag 2 juni 2011

Goede redenen om je vlees te marineren

Het is barbecueseizoen, en overal in het land worden vleesschotels besteld en kolen gloeiend gehouden. Maar hoe hou je het ook gezond voor jezelf? Door je vlees te marineren! Hierbij enkele goede redenen waarom je dat zou doen.
1)    Gemarineerd vlees bevat minder kankerverwekkende stoffen (de zogenaamde HCA's)  die worden gevormd als vlees op hoge temperatuur wordt gegaard.

Tip: voeg rozemarijn toe aan je marinade om de vorming van HCA's nog te verminderen.

2)    Marinades vertragen de groei van schadelijke bacteriën in het vlees, zoals de listeria-bacterie die een infectie veroorzaakt. Voor oudere mensen, zwangere vrouwen en AIDS-patiënten kan een besmetting nare gevolgen hebben.

Tip: bewaar je vlees altijd op 4 graden of minder. Ook gemarineerd vlees moet in de koelkast bewaard worden.

3.    Een marinade met natuurlijke zuren, zoals azijn of fruitsap, maakt het vlees malser en de proteïnen gemakkelijker om te verteren.

Tip:
gebruik frambozen- of appelazijn voor een zoete toets

Er zijn ook nadelen aan marinades: zo kunnen ze de calorieteller behoorlijk doen tilt slaan. Gebruik daarom maar een half kopje marinade voor anderhalve kilo vlees. Dat is voldoende om het vlees alle voordelen te geven, en de calorieën enigszins onder controle te houden.

Hergebruik geen ongekookte marinade voor bijvoorbeeld een saus. Beter is een beetje marinade apart te bewaren na het maken en voor het rauwe vlees is toegevoegd.

Bewaar gemarineerde kip of gevogelte niet langer dan twee dagen, rundsvlees kan tot vijf dagen gemarineerd bewaard worden. (edp)

De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden.
Het Laatste Nieuws dd 02/06/2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten