vrijdag 16 september 2011

Onze vakantie zit erop...al efkes, maar dit wou ik nog vertellen...

Vakantie, na enkele jaren in landen met temperaturen van om en nabij de 40° kozen we ook dit jaar (na vorig jaar in Ierland te zijn geweest) voor een land waar je zeker bent van frisser weer, af en toe een fikse regenvlaag en geen temperaturen om in 'zomerkleren' rond te lopen...Schotland dus... ;-)
We hebben regen gehad, maar alleen de eerste dag, nadien is onze paraplu altijd netjes in de rugzak blijven zitten. Onweer, storm, hitte, dat alles hebben we overgelaten aan de thuisblijvers in België, en toen we hoorden van wat er gebeurde op Pukkelpop, waren we behoorlijk geschrokken en tegelijkertijd blij dat er niemand van onze familie of kennissen dit heeft meegemaakt.

De vakantie dan, Schotland dus...met een klein vliegtuigje naar Edinburgh, inchecken in onze eerste B&B, wat eigenlijk een veredelde jeugdherberg was, maar om te slapen was het voldoende. We hebben een paar dagen in Edinburgh rondgestruind, af en toe een paar 'weirdo's' gefotografeerd, en ook genoten van de gastvrijheid en de vriendelijkheid van de bevolking.

 Voor alle valle voor... het koppel op de foto is mijn zus en schoonbroer.


De tweede dag hebben we vooral in Edingburg rondgereden en -gelopen, in Princess Street, the Royal Mile...en diverse tentoonstellingen en kleine musea bezocht, want het 'eten en drinken mag er dan al duurder zijn, veel evenementen kan je gratis bezoeken.
 
Dit was niet het geval voor Camera Obscura, maar het was zijn inkomprijs zeker waard.

De tweede avond stond een bezoek aan 'The Military Tattoo' op het programma, gelukkig is het de ganse avond droog gebleven zodat we met volle teugen konden genieten van de pipe and drumbands en fanfares en andere muziektoestanden. Zeker een bezoek waard.


De derde dag reden we door naar onze tweede B&B, deze was gelegen in Huntly. Onderweg zijn we gestopt in St.Andrews, aan de Secret Bunker. Een bunker die opgetrokken werd na de tweede WO en die uitgebouwd werd om een eventuele nucleaire aanval te overleven. De bunker is nooit moeten gebruikt worden waarvoor hij moest dienen (gelukkig...) en is momenteel omgebouwd tot een bezoekersitem.


De volgende dag stond een bezoekje aan Balmoral Castle op het menu, maar omdat het castle in augustus voorzien wordt om meer koninklijke gasten te herbergen, konden wij, gewone stervelingen, er niet naartoe. Dan maar andere plaatsen met een bezoekje vereerd, zoals Aberdeen City, Slains Castle, er wordt gezegd dat Bram Stoker hier zijn inspiratie vond voor Graaf Dracula), Museum of Scottish lighthouses in Fraserburgh en the Wildlife Centre in Spey Bay voor de dolfijnspotting, maar we hebben geen dolfijn gezien ;-(

En naar Schotland gaan en geen Wisky stokerij bezoeken, dat kan dus niet, tuurlijk niet, vandaag trokken we naar de 'Glenfiddich stokerij'. Mooie stokerij, proper, een degelijke rondleiding die afgesloten werd met een fijne proeverij en dan het ‘obligate’ maar altijd leuke shopmoment , waar we ons hebben laten verleiden tot de aankoop van een fles Glenfiddich van 18 jaar oud. De bijhorende proeversglazen hebben we ons ook maar aangeschaft, kwestie van het goed te doen hé… Er was ook een fles verkrijgbaar van 50 jaar oud, en met de 50ste verjaardag van Yves in het vooruitzicht, was de verleiding groot om deze fles mee terug te brengen naar België, alleen de prijs hé, 10.000 GBP was er toch wat over…Het is en blijft een slordige 11.500 EUR,…;-)

Daarna gingen het richting Nairn, onvervalste (echte dus) Highlandgames stonden op het programma. Dans, pipermusic, paalwerpen, kogelslingeren, gewicht over de balk, touwtrekken…dit alles gepaard met de nodige drank. Gelukkig was ook vandaag de zon ons goed gezind, de hele dag bleef het droog en de zon was ook een groot gedeelte van de dag van de partij.

Natuurlijk mocht een bezoekje aan Nessie niet ontbreken, maar jammer, we hebben 'haar' 'hem' niet echt gezien...


Dan begon de zoektocht naar de laatste B&B in Garadh Buidhe, en die zat goed verborgen, in the middle of nowhere, zo rustig, zo stil, zo donker 's nachts...
Maandag gingen we Harry Potter achterna, in Glenfinnan staat de brug die in 'HP and the chamber of secrets' te zien is.


Twee keer per dag stoomt de trein over de brug, en echt stomen, want het is een stoomtrein, en er is toch wel wat brandstof nodig om de trein in beweging te krijgen en er is toch wel wat brandstof nodig om de trein in beweging te krijgen. Op het traject tussen Fort William en het eindstation te Mallaig stoken ze 3,5 ton kolen, op. We zijn de trein gevolgd tot in het station, daar kon je dan wat foto's maken van het interieur van de trein. Daar hebben we dan ook 'fish and chips' gegeten (niet in de trein, wel aan 't station).

De laaste dag hebben we nog een whisky stokerij bezocht, ook weer een degelijke rondleiding die met een kleine proeverij werd afgesloten. De dag werd beëindigd met een bezoekje aan een tentoonstelling: Treasures of the Earth, kristallen, fossielen, prehistorische monsters, ze waren er allemaal.

De dag van ons vertrek wilden we nog The Falkirk Wheel zien, een moderne scheepslift, de enige roterende scheepslift in de wereld, en dus een uniek kunstwerk.

Hierna ging het richting luchthaven, de auto weer inleveren, naar de vertrekhal, incheken, nog iets eten en dan richting vliegtuig. En ja hoor, ik had weer prijs...(vorig jaar stak er ergens een vergeten mesje in mijn handbagage, wat door een norse medewerker van de veiligheidscontole op een schamper lachje werd onthaald...). Dit jaar werd mijne rugzak weer aan de kant gezet, deze keer niet voor één of ander gevaarlijk voorwerp, nu waren een flesje oogdruppels en een deodorant de schuldigen, niet aan gedacht om in een plastieken zakje te steken, shame on me... Maar gelukkig was dit snel opgelost, met de medewerking van een uitermate vriendelijke medewerker van de veiligheidscontrole daar, en ze was echt heel vriendelijk.
Rond 20u waren we weer thuis en konden we de waterschade opmeten, en die schade is echt heel beperkt gebleven, er was wat water in de keuken, er is daar een lek, en dat weten we en dat wordt één van dees hersteld, gelukkig f'unctioneert' dit lek alleen maar als het echt héééééél hard regent.

Nu hebben we nog de vele foto's en enkele kleine dingen die we meebrachten die ons in de sfeer van Schotland terug brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten