maandag 19 maart 2012

goed om weten





Vermijd bacteriën: ruim je beautykastje op - 18/03/2012 18:29:52  (www.nieuwsblad.be)

Je maakt je badkamer elke week schoon, maar hoe vaak hou je grote kuis in de beautyproducten die er staan? Nochtans zijn die de ideale verzamelplaats voor bacteriën. Hoog tijd dus voor een opruimactie met deze tips!

1. Leg al je make-up en verzorgingsproducten op een handdoek op bed en maak drie stapeltjes: producten die je elke dag gebruikt, dingen die je voor speciale gelegenheden bovenhaalt en producten die je de voorbije zes maanden niet hebt aangeraakt. Die laatste stapel belandt in de vuilnisbak, want die gebruik je toch niet.

2. Ga bij de twee andere stapels na of elk product nog in topconditie verkeert. Gooi uitgelopen tubes foundation, verpulverde oogschaduw en uitgedroogde mascara weg. Check de houdbaarheidsdatum van de resterende producten. Crèmes en make-up die over tijd zijn, kunnen namelijk allergische reacties en ontstekingen veroorzaken.

Hoe weet je of een crème over tijd is?
- Als het product anders ruikt of een andere textuur of kleur heeft gekregen, verban je het onverbiddelijk naar de vuilnisbak.
- Op (bijna) elk beautyproduct staat een logootje met een open potje. Daarin staat vermeld hoe lang je het product mag gebruiken als het eenmaal geopend is: zo staat 6M voor zes maanden. Hou je daar aan. Kleef op elk product een etiketje met de datum waarop je het bent beginnen gebruiken. Zo weet je precies hoe lang je het al gebruikt. Weet ook dat een pompflacon hygiënischer is dan een potje waar je met je vingers in zit en de crème in die laatste dus sneller kan bederven.
- Geen houdbaarheidsdatum te bespeuren? Hou dan rekening met deze gemiddelde gebruiksduur:
drie maanden: mascara
één jaar: zonnecrème, foundation, concealer, lippenbalsem
één à twee jaar: oogschaduw, zonnepoeder, poederblush, alle andere poeders, lipstick, lipgloss, dag-, oog- en nachtcrème, shampoo, conditioner, haarmasker, bodylotion
twee jaar: nagellak, oog- en lippotlood

3. Ga na of je écht nood hebt aan tien wijnrode lipsticks, vijf potjes bruine oogschaduw en zeven mascara's.

4. Maak alle overgebleven verpakkingen schoon met een vochtig (baby-)doekje. Schraap met een spateltje het bovenste laagje van je lipsticks af en slijp je oog- en lippotloden. Zo verwijder je bacteriën. (Dat zou je eigenlijk elke keer voor je ze gebruikt moeten doen.)

5. Ontsmet je (nagel-)schaartje, oogpotloodslijper en pincet met een watje gedrenkt in ontsmettingsalcohol.

6. Was je make-upborstels in een sopje van warm water en zachte shampoo. Leg ze plat neer op een handdoek en laat ze drogen. (Als je ze rechtop zet, kan er water in de borstels lekken en ze zo sneller stuk maken.) Neem het voornemen je borstels minstens één keer om de twee weken te wassen zodat ze bacterievrij en schoon zijn en langer meegaan. (Make-up artists doen dat zelfs na elk gebruik.)

7. Zet alle producten die je dagelijks gebruikt bij elkaar in de volgorde waarin je ze gebruikt. Bewaar de producten die je voor een feestje gebruikt in een mooie doos. Make-up en parfum bewaar je best op een donkere, droge, koele plek. (De badkamer is dus eigenlijk niet zo geschikt.)

8. Ben je een beautyfreak met een uitgebreide verzameling producten, organiseer die dan per soort (in aparte vakjes in een ladekast): oogpotloden, oogschaduw, lipsticks, lipgloss, nagellak. Rangschik binnen elke categorie op kleur: nudelipsticks bij elkaar, roze, rode, bruintinten.

Franciska Bosmans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten