zaterdag 28 januari 2012

Wat verandert er op 1 februari?

  • vrijdag 27 januari 2012, 20u58 Bron: belga  (De Standaard on line)
Sigaretten en openbaar vervoer worden duurder. Wie twee keer hetzelfde verkeersmisdrijf pleegt in drie jaar tijd, krijgt een zwaardere straf.
NMBS trekt tarieven op met 2,83 procent
De NMBS past de tarieven altijd aan in februari. De hoogte van de stijging hangt mee af van het al dan niet halen van de stiptheidsnorm. Haalt de NMBS die norm niet - zoals dit jaar het geval was - dan valt de tariefverhoging lager uit. Hierdoor valt de stijging ook dit jaar lager uit dan de inflatie.
De gemiddelde stijging van de tarieven volgend jaar is 2,83 procent. Concreet gaat de minimumprijs (traject 3 kilometer) van het standaardbiljet van 1,60 naar 1,70 euro, en gaat de maximumprijs (traject van 150 kilometer) van 19,60 euro naar 20,10 euro. De treinkaarten (abonnement) kennen een tariefstijging van 2,27 procent.
De Rail Pass kost volgend jaar 76 euro (2de klas), in plaats van 74 euro. De prijs in 1ste klas gaat van 113 naar 117 euro. Het tarief van een Campuskaart stijgt met 2,29 procent. Het Seniorenbiljet zal 5,30 euro kosten in plaats van 5,20 euro. In eerste klas blijft dit 12 euro. Blijven ongewijzigd: Go Pass 1 en 10, en de Key Card.
De Lijn verhoogt tarieven
Een rit met de bus of tram wordt gemiddeld 2,7 procent duurder. Een Buzzy Pazz, een jongerenabonnement voor wie jonger dan 25 jaar is, kost vanaf dan 178 euro voor een jaar. Een Omnipas voor reizigers tussen 25 en 64 jaar oud moet 232 euro voor een jaar kosten. De Omnipas 60+ verdwijnt en gaat op in de gewone Omnipas.
Ook de sociale abonnementen worden duurder. Zo kosten de abonnementen Omnio-WIGW en VG (vervoersgarantie) 32 euro voor een jaar.
Een dagpas voor een kind kost voortaan 3 euro in voorverkoop en 4,50 euro op het voertuig. Voor een volwassene is dat 5 euro in voorverkoop en 7 euro bij de chauffeur. De Lijn meldt nog dat de prijs van een biljet, sms-ticket, rittenkaart of meerdagenpas niet wijzigt.
Brusselse taxitarieven stijgen met 2,33 procent
In de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je vanaf 1 februari 1,66 euro per kilometer, tegenover 1,60 euro voordien. Het gaat dus om een verhoging van 6 eurocent per kilometer.
Abonnementsprijzen TEC stijgen 7,5 procent
De tarieven van de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC stijgen op 1 februari met gemiddeld 5,52 procent. De prijs voor een enkel ticket stijgt met 6 procent tot 1,70 euro. De jaarabonnementen worden het zwaarst getroffen met een prijsstijging van 7,5 procent.
De jaarabonnementen Lynx (12-25 jaar) en Alto (60-64 jaar) worden 20 euro duurder; de prijs van het abonnement Open (25-59 jaar) stijgt met 25 euro.
Accijnzen op sigaretten worden verhoogd
De prijs van een pakje sigaretten gaat vanaf 1 februari de hoogte in door een verhoging van de accijnzen. Het gaat om een verhoging met minstens 10 cent. De maatregel geldt ook voor roltabak.
Als de door de producent vastgelegde prijs gelijk blijft, gaat het om een verhoging met 10 cent voor een pakje van negentien of twintig sigaretten. Een pakje van 25 sigaretten wordt eveneens duurder.

De accijnsverhoging verloopt in twee fases. Een eerste verhoging met minstens 10 cent vindt dus in februari plaats, in het najaar volgt een even hoge stijging.
Strengere regels voor recidiverende wegpiraten
Autobestuurders die op drie jaar tijd twee keer voor eenzelfde verkeersmisdrijf veroordeeld worden, krijgen vanaf 1 februari een zwaardere straf opgelegd. Het gaat om onder meer spookrijden, rijden onder invloed of een zware snelheidsovertreding.
Wie binnen een termijn van drie jaar twee keer door de politierechter veroordeeld wordt voor eenzelfde type inbreuk, zal zich aan een verdubbeling van zijn straf mogen verwachten. Tot nu toe lag de termijn voor recidive op één jaar.
Carl Decaluwé wordt nieuwe gouverneur West-Vlaanderen
Decaluwé (CD&V), tot voor kort Vlaams parlementslid, wordt de nieuwe gouverneur van West-Vlaanderen. Hij volgt Paul Breyne (65) op, die met pensioen gaat. Decaluwé is bij het grote publiek vooral bekend als mediaspecialist van CD&V.
Paul De Grauwe trekt naar Londen
De Vlaamse econoom Paul De Grauwe ruilt de KU Leuven in voor de befaamde London School of Economics (LSE). Op 1 februari begint De Grauwe bij de LSE.
De Grauwe moest verplicht afzwaaien aan de KU Leuven, omdat hij 65 is geworden. De bekende hoogleraar economie wou absoluut actief blijven, en zocht daarom in het buitenland een andere baan. De Grauwe zal op vrijdagen wel nog colleges blijven geven aan de Leuvense universiteit.


edl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten