vrijdag 1 april 2011

Wat verandert er op 1 april?

(01/04/2011)


do 31/03/2011 - 23:55 Alle fietspaden die na 1 april worden aangelegd, moeten voldoen aan de zogenoemde vlakheidsnorm. Dat is een van de maatregelen die deze maand ingaan. De overheid wijzigt onder meer ook het toezichtsmodel voor de banken.
Alle nieuwe fietspaden moeten voortaan voldoen aan de vlakheidsnorm om het rijcomfort voor fietsers te verbeteren.  "Vroeger was het rijcomfort op de nieuwe fietspaden niet altijd even goed", klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). "Dat was vaak het gevolg van oneffenheden. Deze norm verhelpt dat bij de nieuw aangelegde fietspaden."

Toezicht op banken en verzekeraars verandert

Vanaf 1 april geldt ook een nieuw toezichtsmodel voor de Belgische banken en verzekeringsmaatschappijen. De controle wordt gedeeltelijk overgeheveld van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) naar de Nationale Bank (NBB).
De Nationale Bank zal het toezicht op de financiële stabiliteit van banken, verzekeraars en pensioeninstellingen op zich nemen. De CBFA, die omgedoopt wordt tot Autoriteit Financiële Diensten en Markten (AFDM), blijft verantwoordelijk voor het toezicht op de financiële markten. Daaronder vallen beursverrichtingen en marktmanipulatie, maar bijvoorbeeld ook de controle op reclame voor bankproducten.

Intensievere begeleiding werklozen

Oudere werklozen aan het werk krijgen blijft een moeilijke zaak. De Vlaamse regering breidt vanaf deze maand daarom haar activeringsbeleid uit naar alle werkzoekenden tot en met 55 jaar. Tot nog toe was er geen systematische begeleiding voorzien voor werkloze 52-plussers. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) zal die groep nu ook intensief begeleiden bij de zoektocht naar een nieuwe baan.

Meer bedrijfsvoorheffing en een belastingvermindering

De bedrijfsvoorheffing op de aanvullende vergoeding van arbeiders en bedienden die tijdelijk werkloos zijn, stijgt op 1 april van 10,09% naar 18,75%. Het gaat om een bedrijfsvoorheffing, dus een soort voorafbetaling op de finale belasting.
Vanaf 1 april 2011 wordt ook een nieuwe belastingvermindering ingevoerd voor werknemers met een laag loon, die al genieten van een zogenoemde werkbonus. Dat houdt een vermindering van de RSZ-werknemersbijdragen in. De belastingvermindering bedraagt 5,7 procent van de effectieve werkbonus en wordt toegepast op de inkomsten vanaf 1 april. De verrekening gebeurt via de bedrijfsvoorheffing, na alle bestaande verminderingen.

Beveiligingsfirma G4S gaat Europese Commissie beveiligen

De Europese Commissie doet voor de beveiliging van haar vestigingen in België vanaf vandaag een beroep op de beveiligingsfirma G4S. Daarmee neemt het bedrijf het grootste beveiligingscontract van het land over van Securitas. Ook de achthonderdtal medewerkers van Securitas die voor de beveiliging van de Europese gebouwen instonden, worden door G4S overgenomen.

Minder medische kosten

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv)  zal voortaan het neuropsychologisch onderzoek naar dementie terugbetalen. Het onderzoek zal aangerekend kunnen worden door een neuroloog, geriater of psychiater. En dankzij de nieuwe generieke geneesmiddelen die vandaag op de markt komen, kunnen de Belgische overheid en patiënten aanzienlijk besparen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten