zondag 13 februari 2011

Dit vind ik wel de moeite.

Wat er in 249 dagen wél mogelijk is

  • zaterdag 12 februari 2011, 05u05 
    DS De Standaard online

rr
In 249 dagen een regering tot stand brengen, is in België momenteel niet mogelijk. Maar wat is binnen een tijdspanne van 249 dagen wel allemaal mogelijk?
  • Het Bruto Binnenlands Product (BBP) van België, de som van alle goederen en diensten die in één jaar tijd in ons land geproduceerd wordt, bedraagt zo'n 336 miljard euro per jaar. Dat betekent dat we sinds de vorige federale verkiezingen al voor ongeveer 230 miljard euro aan goederen en diensten hebben gemaakt. Als we al die inkomsten hadden gebruikt voor het afbetalen van de staatsschuld, dat was die ondertussen gezakt tot 32,5 procent van het BBP.
     
  • Straffe koffie? Het gemiddelde koffieverbruik per Belg ligt op 6,8 kilo per jaar. Gerekend aan 7 gram koffie per kopje, kom je aan 662 kopjes sinds de onderhandelaars aan de slag gingen. Ook het bierverbruik begint serieuze proporties aan te nemen. Rekening houdende met het gemiddelde verbruik van 81 liter per belg per jaar, kom je aan ruim 55,25 liter. Dat zijn 221 flesjes, of iets meer dan negen kratjes. De wijnconsumptie ligt in die periode op gemiddeld 20,5 liter, of iets meer dan 27 flessen.
     
  • Wijn maken kost ook tijd, maar de eerste flessen gemaakt van druiven die op de verkiezingsdag geplukt zijn, kunnen al gedronken worden. Na het plukken duurt het een week om de basis van de wijn te maken. die moet afhankelijk van de soort tusen de 3 maanden en een jaar rijpen. Als de druiven zuur zijn, is al dat werk natuurlijk voor niets geweest.
     
  • Al dat drinken blijft natuurlijk niet zonder gevolgen. Gelukkig beloven sommige diëten een gewichtsverlies van 2,5 kilo per week. Wie dit al de hele formatie lang volhoudt, kan in theorie dus al zo'n 90 kilo afgeslankt zijn. Maar afslankmethodes die meer op de lange termijn gericht zijn, beloven aanzienlijke gewichtsverliezen. wie met een licht overgewicht aan het dieet begint, krijgt vaak een gewichtsverlies van 10 tot 25 kilo vooropgesteld voor acht maanden.
     
  • Ook beweging helpt. Gentenaar Stefaan Engels liep het voorbije jaar elke dag een marathon - 42,195 kilometer per dag. Wie daar pas op 13 juni aan begonnen is, heeft ondertussen ook al 10.506 kilometer gelopen. Ruim voldoende om van hier naar Tokio of Kaapstad te lopen, twee steden die in vogelvlucht zo'n 9.500 kilometer van hier liggen. Een omweg van zo'n 1.000 kilometer biedt voldoende marge om er een meer dan interessante reis van te maken. Wie het liever dicht bij huis zoekt, kon in die tijd zo'n 20 keer heen en terug naar Parijs.
     
  • In het buitenland spreek je beter een aantal vreemde talen. De snelheid waarmee je een taal aanleert varieert sterk per persoon, maar aangenomen wordt dan 249 dagen voldoende moet zijn zelfs in het Chinees, Arabisch, Koreaans of Japans eenvoudige teksten te leren lezen. Voor een taal als het Bulgaars, Grieks of Hindi kun je in die tijdspanne zelfs de grammatica goed onder de knie krijgen, en zou je al een alledaags gesprek moeten kunnen voeren.
     
  • Misschien hadden de onderhandelaars beter saxofoon leren spelen. Volgens gespecialiseerde sites duurt het een half jaar tot een jaar voordat het geluid een beetje op dat van een sax begint te gelijken. Daarna gaat het alleen maar beter. Alles hangt af van het talent en de intensiteit. Over het muzikale talent van de onderhandelaars durven we niets zeggen. Over hun volhardendheid wel.
     
  • Hoeveel keer het bij de gesprekken al tot een breuk is gekomen, is helaas niet meer te tellen. Maar een eenvoudige botbreuk is bij een volwassene meestal na zo'n 6 weken volledig genezen. Dat betekent dat je aan 249 dagen genoeg hebt om zes opeenvolgende keren een been of een arm te breken en te laten genezen. Gaat het om een samengestelde breuk, dan kan een operatie wel nodig zijn.
     
  • Een relatiebreuk laat ook wonden na. Maar die heelt met de tijd: bij zo'n 40 procent van de mensen is ongeveer een half jaar voldoende om een breuk te verwerken. Nog eens een kwart doet er minder dan een jaar over. In erg pijnlijke gevallen kan het verwerken van een relatiebreuk tot 3 jaar duren. Van een landurige relatie wordt aangenomen de eerste problemen na een half jaar opduiken. Na negen maanden, of zo'n 270 dagen, zouden de geliefden al in staat moeten zijn om met elkaars tekortkomingen om te gaan. Er is dus hoop.
     
  • Wie de dag van de verkiezingen een kind verwekte, is als alles goed gaat nog een maand van de geboorte verwijderd - een zwangerschap duurt nauwelijks langer dan de lopende onderhandelingen. Een hamster, bij wie de dracht maar 16 dagen duurt, zou in theorie 15 keer kunnen bevallen. Voor een olifant is een zwangerschap na 249 dagen nog maar halverwege. De zwangerschap kan van dit dier kan tussen de 540 en de 660 dagen duren.
     
  • Als ouder heb je recht op 3 maanden vakantie na de geboorte van je kind. Maar er voor kiest om als ouder halftijds te gaan werken, dan dit uitspreiden tot zes maanden. En wie liever 4/5 gaat werken als jonge ouder moet pas na 15 maanden weer voltijds aan de slag. Degenen die daags na de verkiezingen begonnen met het opnemen van een dag ouderschapsverlof per week, zijn dus nog maar net over de helft.
     
  • Voor wie een buitenlands kind wil adopteren, kan na ongeveer 249 dagen de procedure echt beginnen. Er is namelijk eerst een voorbereidende procedure van ongeveer 2 maanden. Het verkrijgen van een attest van geschiktheid om te adopteren kan volgens Kind en Gezin nog eens vijf maand duren. Daar moet de jeugdrechter zich over uitspreken. Het openbaar ministerie moet dan binnen de twee maanden met een eindverslag komen. Pas daarna begint de wachttijd bij de adoptiedienst, die kan oplopen van anderhalf tot 3 jaar.
     
  • In de bijbel adopteerde Noach van elke diersoort twee exemplaren, om die te redden voor de zondvloed. Noach bracht veel tijd door in het gezelschap van zijn beestenboel: pas na 370 dagen kon hij zijn ark weer verlaten. De man zou nu dus pas tweederde ver zijn.
     
  • Als de wereld vergaat biedt de ruimte uiteraard ook een uitweg. Het ruimtestation ISS doet er gemiddeld 91 minuten over om één keer rond de aarde te draaien, goed voor bijna 16 rondjes per dag. Dat betekent dat de astronauten vanuit hun raam al een kleine 4.000 keer hebben kunnen piepen naar ons landje. Astronauten die naar Mars willen, kunnen sinds de formatie hun doel nog niet bereikt hebben. Dat zou minstens 258 dagen duren.

Wim Lecluyse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten