maandag 18 juli 2011

10 tips om niet te verbanden


De zon is af en toe in het land en daar moeten we van profiteren! Maar als we ’s avonds nagenieten op een terras doen we dat liever met een mooie zongebruinde huid en niet als een kreeft of met een vervelde huid. Daar komt nog eens bovenop dat verbranden ernstige gevolgen kan hebben op lange termijn. De zon helemaal vermijden en als vampier door het leven gaan, hoeft ook niet. Volg gewoon deze tips om veilig van de zon te genieten en een rode huid te vermijden.
1) Een goede voorbereiding is goud waard
Zonneproduct (of je nu crème, spray, olie of melk gebruikt) breng je het best aan minstens een half uur voor je in de zon gaat zitten. Zo krijgen de bestanddelen in het product de tijd om te activeren.
Het is ook altijd een goed idee om enkele dagen voordien je huid te scrubben: daarmee stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen. De huid krijgt meer weerstand en is beter beschermd. Scrubben vlak voor of na het zonnen is dan weer geen goed idee: de huid is dan teer en gevoelig.
2) Beter te hoog dan te laag
De factor of SPF-waarde (Sun Protection Factor) die je kiest voor je zonneproduct is afhankelijk van een aantal factoren zoals je huidtype, je bestemming en het weer. Ga bij voorkeur toch voor een hogere dan een lagere factor. Een hoge factor betekent niet dat je niet bruin wordt, het gaat dan wel iets trager maar de kleur blijft langer en is egaler.
3) Wees niet gierig!
Smeer rijkelijk met je zonneproduct: reken toch op een eetlepel per lichaamsdeel. In tegenstelling tot gewone crèmes is het niet de bedoeling dat zonnecrème diep in de huid dringt. Masseer het product dus zeker niet in!
4) Sla geen plaatsen over
Ooit al verbrande oorlelletjes gehad? Neem gewoon aan dat deze plaats ook voor pijn kan zorgen en smeer dus elke vierkante centimeter van je lichaam in. Andere plaatsen die vaak vergeten worden zijn de haarlijn, knieholtes en de zijkanten van je lichaam.
5) Geen zon op piekuren
Probeer de zon te vermijden als ze op haar hoogste punt staat, tussen 12 uur en 15 uur. Hoe kleiner je schaduw is, hoe groter de schade die de zon kan toebrengen. Ga dus lekker lang lunchen of hou een siësta, dan heb je ‘s avonds ook het perfecte excuus om op het terras te blijven plakken!
6) Zet iets op je hoofd
Ook je hoofdhuid kan genadeloos verbranden: het kan dus geen kwaad om te investeren in een mooie hoed, pet of trendy shawltje (bij voorkeur in een lichte kleur). Zo bescherm je meteen ook je haarlokken die door de zon kunnen uitdrogen en bleken.
7) Take it slow
Om een mooi en egaal kleurtje te krijgen ga je beter meerdere dagen een beperkte tijd in de zon zitten, dan plots een hele dag. Je huid moet na een lange winter ook gewoon raken aan de felle zon.
8) Bescherm je ook in de schaduw
Slechts twintig procent van de zonnestralen bereikt ons rechtstreeks, de overige tachtig procent wordt weerkaatst. Gras is relatief veilig, maar als je in het zand ligt, is er veel reflectie. Het is dus ook belangrijk dat je zonnebescherming gebruikt als je onder een parasol zit. Of als er veel wolken hangen.
9) Koop elk jaar nieuwe zonneproducten
Gebruik geen oude zonneproducten: de meeste kan je, als ze eenmaal geopend zijn, een jaar gebruiken. Daarna verliezen hun filters aan kracht en is de factor opmerkelijk veel lager.
10) Herhalen, herhalen, herhalen
Of je product nu waterproof is of niet, vergeet je niet opnieuw in te smeren na het zwemmen. De crème verdwijnt door het water en afdrogen. Sowieso moet je een zonneproduct elke twee uur opnieuw aanbrengen.
Als je deze tips nauwgezet opvolgt, zal je niet verbranden. Toch is het een goed idee om na het zonnen steeds aftersun te gebruiken om de huid te kalmeren en uitdroging tegen te gaan. De nieuwe generatie aftersuns helpen bovendien om je bruin kleurtje langer te behouden!
edm
De standaard on line  maandag 18 juli 2011, 05u00


Geen opmerkingen:

Een reactie posten